Dug po trezorcima u 2011. narastao 2,8 milijardi kuna

Bez autora
Aug 24 2011

Država je posegnula za kratkoročnim zaduživanjem u obliku trezorskih zapisa, ali druga ovomjesečna aukcija po iznosima bila je skromna. Naime, unatoč interesu od gotovo pola milijarde kuna, Ministarstvo financija plasiralo je tek 301 milijun kuna trezorskih zapisa s dospijećem od godine dana. Prosječna kamatna stopa postignuta na aukciji iznosila je 3,2 posto, što je skok u odnosu na trend kamate ostvaren na posljednjim aukcijama kad je cijena zaduženja pala na oko 2,7 posto. Uz kunske izdavali su se i eurski trezorci, ali je riječ o zaduženju za 4,4 milijuna eura na godinu dana uz kamatnu stopu od 2,9 posto. Novom aukcijom kratkoročni dug države putem trezorskih zapisa popeo se na ukupno 688,8 milijuna eura i 14,32 milijarde kuna. Prema statistici Ministarstva financija, od početka godine Hrvatska je povećala ukupnu zaduženost putem trezorskih zapisa...

Država je posegnula za kratkoročnim zaduživanjem u obliku trezorskih zapisa, ali druga ovomjesečna aukcija po iznosima bila je skromna.

Naime, unatoč interesu od gotovo pola milijarde kuna, Ministarstvo financija plasiralo je tek 301 milijun kuna trezorskih zapisa s dospijećem od godine dana. Prosječna kamatna stopa postignuta na aukciji iznosila je 3,2 posto, što je skok u odnosu na trend kamate ostvaren na posljednjim aukcijama kad je cijena zaduženja pala na oko 2,7 posto.

Uz kunske izdavali su se i eurski trezorci, ali je riječ o zaduženju za 4,4 milijuna eura na godinu dana uz kamatnu stopu od 2,9 posto.

Novom aukcijom kratkoročni dug države putem trezorskih zapisa popeo se na ukupno 688,8 milijuna eura i 14,32 milijarde kuna.

Prema statistici Ministarstva financija, od početka godine Hrvatska je povećala ukupnu zaduženost putem trezorskih zapisa. Naime, zadnjih dana 2010. ukupna izloženost kratkoročnim vrijednosnim papirima iznosila je oko 11,56 milijardi kuna, dok je, uključujući aukciju zaključenu u utorak, trenutačno plasirano 14,32 milijarde kuna trezorskih zapisa. Drugim riječima, od početka godine kratkoročni dug denominiran u domaćoj valuti skočio je gotovo 2,8 milijardi kuna. Ipak, struktura duga se mijenja.

Ministarstvo financija tako inzistira na plasiranju trezoraca s dospijećem od godinu dana pa je ukupni iznos vrijednosnih papira s ročnošću od tri mjeseca smanjen 165 milijuna kuna te trenutačno u optjecaju postoji oko 340 milijuna kuna takvih trezoraca. S druge strane, za oko pola milijarde kuna skočio je dug s rokom dospijeća od pola godine pa je trenutačno na tržištu oko 1,46 milijardi kuna u tim vrijednosnim papirima. Ipak, najveća količina duga odnosi se na trezorce izdanim na godinu dana. Ukupni iznos duga narastao je 2,5 milijarde kuna od početka godine, na 12,5 milijarde kuna.

Inače, u 2011. održano je 16 aukcija za trezorske zapise na kojima je država izdala 11,6 milijardi kuna novog kratkoročnog duga. Kamatne su se stope zbog smanjenja ponude na zapise s najkraćim dospijećem prepolovile pa su trezorci na rok od 91 dan na zadnjim ovogodišnjim aukcijama plaćani uz kamatu od 1,28 posto. Snizio se i trošak zaduživanja na rok od šest mjeseci s 3,5 na 2,15 posto. Najveći dio novih plasmana, oko 8 milijardi kuna, odnosi se na trezorce s rokom dospijeća od godine dana. Kamata je pala s gotovo četiri posto s početka godine na iznos od 2,7 posto, a po niskoj kamati zapravo je i prodana većina trezoraca u tekućoj godini.

Eurski kratkoročni dug od početka godine skoro se prepolovio, odnosno razdužena su 553 milijuna eura. Investitorima je od početka godine u 15 aukcija ponuđeno tek 120 milijuna eura, ali kako nije bilo velikog interesa, tako se kamatna stopa spustila tek 0,4 posto, na 2,5 posto u zadnjim aukcijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik